Σαλαντίν

Posted: 26 Ιανουαρίου, 2007 in Παλιά κείμενα

Έτος 1187,μέσα Σεπτεμβρίου.
«Ο Σαλαντίν έρχεται και ο στρατός του είναι ίδιος με τον ουρανό».Οι κάτοικοι της Ιερουσαλήμ ψιθυρίζουν τρομοκρατημένοι. Ο Σαλαντίν φτάνει μπροστά στα τείχη της ιερής πόλης.Από παντού καταφτάνουν εμίρηδες με τον στρατό τους μετά από εντολή του Σαλαντίν.Όλοι θέλουν να είναι εκεί την ημέρα που η ιερή πόλη θα ξαναγίνει μουσουλμανική.Όλοι είναι έτοιμοι να πεθάνουν σαν μάρτυρες.

Ο Σαλαντίν στήνει την σκηνή του στο όρος των ελαιών.Η μεγαλοπρεπής σκηνή του φαίνεται από μακριά.Έχει δόσει εντολή στους εμίρηδες να εντείνουν την πολιορκία για να αρχίσει η τελική έφοδος.Ο Σαλαντίν είναι μόνος του μέσα στην σκηνή,περπατάει νευρικά,δυσκολεύεται να κοιμηθεί τις τελευταίες μέρες.Η τζιχάντ πλησιάζει στο τέλος της.
«Εγώ ο Σαλαντίν κρίθηκα άξιος από τον Αλλάχ να πάρω πίσω την Ιερουσαλήμ».Αναμνήσεις έρχονται σαν σφήκες να τρυπώσουν στο μυαλό του.Ιστορίες φρίκης που διηγούνταν με κλάματα αυτοί που τις έζησαν.
Ήταν Ιούλης του 1099 όταν φάνηκαν οι χριστιανοί μπροστά στα τείχη της Ιερουσαλήμ.Η πολιορκία που ακολούθησε ήταν τρομερή,Οι Πιστοί αντιστάθηκαν με γενναιότητα αλλά στο τέλος λύγισαν σαν σίδερο στο αμόνι.Οι Χριστιανοί μπήκαν στην Πόλη και άρχισαν τις σφαγές,τις λεηλασίες,τους βιασμούς.Η Ιερή Πόλη πνίγηκε στο αίμα,δεν σεβάστηκαν τίποτα.
Από εκείνη την μέρα οι Πιστοί ορκίστηκαν εκδίκηση και ήταν αυτός που θα οδηγούσε το σπαθί της εκδίκησης.Οι αναμνήσεις του προκάλεσαν δυνατό πονοκέφαλο ,το αίμα κύλησε αγριεμένο στις φλέβες του .»Θα την κατακτήσω με το σπαθί μου».
Ακόμα και τώρα την τελευταία στιγμή φέρθηκε με γενναιοδωρία,»Παραδόστε μου την Πόλη και όποιoς θέλει μπορεί να φύγει με όλα του τα υπάρχοντα»,αλλά οι Χριστιανοί απάντησαν με αλαζονεία αν και γνώριζαν ότι δεν είχαν ελπίδες,»οχι δεν παραδίδουμε την Ιερουσαλήμ στους άπιστους».
Η πολιορκία έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της ,οι Πιστοί είναι έτοιμοι να ξεχυθούν στην Πόλη ,είναι έτοιμοι να πάρουν εκδίκηση.Ο Μπάλιαν,ο αρχηγός της φρουράς,βλέποντας πια το μάταιο της αντίστασης παρουσιάζεται μπροστά στον Σαλαντίν,προτείνει την παράδοση της Πόλης με όρους.Ο Σάλαντίν ,αυτή την φορά, αρνείται.»Σας πρότεινα καλούς όρους και τους αρνηθήκατε,τώρα δέχομαι παράδοση μόνο χωρίς όρους,αλλιώς θα μπω στην Πόλη με το σπαθί μου όπως έκαναν οι Χριστιάνοι».Ο Μπάλιαν επιμένει,»θα σφάξουμε τις γυναίκες και τα παιδιά μας ,θα καταστρέψουμε όλους τους ιερούς σας τόπους».Ο Σαλαντίν λυγίζει τελικά και αποφασίζει να πληρώσουν 30 χιλιάδες δηνάρια για τους φτωχούς που δεν είχαν αρκετά χρήματα να πληρώσουν τα λύτρα.Οι πλούσιοι θα πλήρωναν ο καθένας τα δικά του.Ο Μπάλιαν θα μαζέψει λύτρα με κάθε τρόπο,αλλά τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά.Τα χρήματα φτάνουν μόνο για 7 χιλιάδες ανθρώπους,οι υπόλοιπες 16 χιλιάδες θα μείνουν στο έλεος το Σαλαντίν.Ο Μπάλιαν ανοίγει τις πύλες και οι στρατιώτες του Σαλαντίν μπαίνουν στην Πόλη με τα σπαθιά και τις λόγχες έτοιμες,πιάνουν τους δρόμους και τα σημαντικά πόστα.Οι χριστιανοί που έμειναν κρύβονται,προσπαθούν μάταια να αποφύγουν το μοιραίο. Ο Σαλαντίν δίνει την τελική εντολή… «αφήστε τους να φύγουν όλους…όλους»
Μετά από λίγές ήμέρες περήφανος πάνω στο άσπρο του φαρί μπαίνει στην Ιερουσαλήμ.»Νίκησα γιατί δεν έβαψα την Ιερή Πόλη στο αίμα και στο μίσος «.Η φωνή του καδή από το τέμενος αλ Άκσα ακούγεται δυνατά και καθαρά με ένα μικρό τρεμούλιασμα,»…χαίρε Σαλαχεντίν Γιουσέφ,γιε του Αγιούμπ που ξανάδωσες σ’αυτό το έθνος την αξιοπρέπεια του, που τόσο είχε χλευασθεί».

Αφιερωμένο εξαιρετικά στους ισχυρούς του Κόσμου που δεν δείχνουν κανένα σεβασμό στην ζωή και την αξιοπρέπεια των απλών ανθρώπων

Σχόλια
  1. Ο/Η imikrimarika λέει:

    Παντού ίδιος είναι ο θεός το ίδιο και η ανθρωπιά όπου υπάρχει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s