Το φιλί

Posted: 18 Δεκεμβρίου, 2006 in Παλιά κείμενα

Το φιλί είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη του ανθρώπου. Μεγαλύτερη ακόμα κι από τον τροχό, το φούρνο μικροκυμάτων και τη βέσπα…

Μέχρι πρόσφατα πίστευα ότι η μεγαλύτερη ανακάλυψη του ανθρώπου ήταν οι μαμάδες. Οι μαμάδες όμως είναι, μάλλον, κάτι φυσικό, σαν τα ψηλά βουνά και τον έναστρο ουρανό και η εμφάνισή τους χάνεται στα βάθη των αιώνων. Το φιλί όμως ανακαλύφτηκε σχετικά πρόσφατα λόγω ανάγκης.

Η ιστορία λέει ότι το επινόησαν οι ιππότες για να εξακριβώνουν αν οι κυράδες τους είχαν βάλει χέρι στο βαρέλι με το υδρόμελι, όσο καιρό αυτοί έλειπαν στις σταυροφορίες. Πρωτοεμφανίστηκε δηλαδή σαν μέθοδος ανάκρισης, ή έρευνας του Ηρακλή Πουαρό για να βρει τον δολοφόνο. Αλλά όπως γίνεται από τις απαρχές της ιστορίας, ο κανόνας μεταλλάχθηκε και από φιλί προδοσίας έγινε φιλί για …το φιλί. Μεταδόθηκε σαν φήμη, κυριολεκτικά από στόμα σε στόμα, σε βασιλιάδες, αυλικούς, εμπόρους, χωρικούς και δουλοπάροικους.

Τελείως δημοκρατικό λοιπόν και με μια ακατανόητη ικανότητα να προκαλεί κύματα ρίγους στο κορμί και το μυαλό των… θυμάτων του, έφερε τη δική του επανάσταση στον δυτικό πολιτισμό. Το φιλί είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμα του δυτικού πολιτισμού! Οι Ασιάτες συνήθιζαν να τρίβουν τις μύτες τους, πολλοί το κάνουν ακόμα. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αξία του πολιτισμού της Ασίας, αλλά στην υπόθεση «φιλί» ελάχιστα έχουν προσφέρει.

Το φιλί είναι η κορωνίδα του πολιτισμένου κόσμου. Οι «πρωτόγονοι», οι ιθαγενείς στη ζούγκλα του Αμαζονίου, δείχνουν τρυφερότητα με την αφή, το άγγιγμα, με αγκαλιές, με χάδια ίσως και με κάποιο πεταχτό φιλί. Όμως το πεταχτό φιλί είναι σαν κακοτράχαλο βουνό, σαν στερεμένο ποτάμι, δεν κάνει την καρδιά να χτυπάει σαν έμβολο αυτοκινήτου. Με πεταχτό φιλί αποχαιρετά η μάνα το παιδί της, χωρίς … σάλιο και γλώσσα…

Το φιλί είναι προνόμιο των ανθρώπων. Εντάξει, οι παπαγάλοι τρίβουν τα ράμφη τους και κάποια είδη πιθήκων προσφέρουν ένα είδος στοματικής φροντίδας στο ταίρι τους. Όμως, μόνο κάποιος ευφάνταστατος ζωολόγος θα μπορούσε να σκεφτεί ότι η αναζήτηση του χαμένου βατόμουρου ή της κλεμμένης μπανάνας απο τον καχύποπτο σύντροφο είναι δείγματα ανθρώπινης τσαχπινιάς.

Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι το να μιλάμε στα ζωάκια μας είναι μια κοινωνικά αποδεκτή δικαιολογία για να μιλάμε στον εαυτό μας. Φιλήστε τη γάτα σας, φιλήστε το καναρίνι σας ή ακόμη φιλήστε τ’ αδέρφια σας, τον παππού σας, τους θείους σας, αν τους αγαπάτε. Τρελάνετε στα φιλιά όσα παιδιά δείτε στο δρόμο. Φιλήστε τα αγαπημένα σας λουλούδια,το κατακόκκινο peugeot σας. Όλα τα φιλιά είναι κερδισμένα φιλιά.

Τα καλύτερα φιλιά όμως είναι τα φιλιά ανάμεσα σε ερωτευμένους. Είναι σημαντικά, είναι επικίνδυνα, είναι αξέχαστα, είναι ανεπανάληπτα κάθε φορά, είναι ο ασπασμός των αγγέλων στ’ άστρα.

Ελεύθερη απόδοση από το βιβλίο του Tom Robins «Αγριόπαπιες πετούν ανάστροφα».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s